Posjeta Banja Luci

Posted on

U subotu, 8.10. 2022., u sklopu sekcije “Druženje u dobru”, koju vodi profesor vjeronauke Semir Imamović, i uz podršku Medžlisa IZ-a Bugojno, organizovana je edukativna ekskurzija u Banjaluku. Pedeset naših učenika, iz svih razreda, imalo je priliku učestvovati u ekskurziji i uživati u kulturno-historijskim ljepotama Banjaluke. Najznačajniji dio programa, a koji i jeste bio cilj ekskurzije, bio je posjeta Ferhadija džamije (1579.), koja bez imalo sumnje, predstavlja jedan od najvažnijih kulturno-historijskih blaga Bosne i Hercegovine.
Nakon obavljenog podne-namaza u džamiji, obratio nam se jedan od imama džamije Mersudin ef. Hodžić, inače rođeni Banjalučanin, koji je u vrijeme agresije na našu zemlju, tada kao učenik medrese, morao napustiti svoj rodni kraj. U svom obraćanju Mersudin ef. posebno se osvrnuo na sam čin rušenja Ferhadija džamije, 7.maja 1993., godine, koji je bio dobro isplaniran i koordiniran, a ono što mnogi ne znaju jeste da su na isti dan, pored Ferhadije minirane još dvije džamije, Arnaudija i Gazanferija. Kasnije je porušeno i preostalih 13 džamija, ukupno 16 koliko ih je bilo u Banjaluci prije agresije. Posebno je tužno bilo slušati detalje o odvoženju dijelova srušenih džamija na smetljište, 25 km od Banjaluke, i o dva njena stuba koji su pronađeni i izvučeni iz jezera Bočac. Saznali smo da se u haremu džamije nalaze mauzoleji graditelja džamije Ferhad-paše Sokolovića, njegovih bajraktara i unuke Safikade hanume, za koju se veže izgradnja urbanog dijela Banjaluke.
Uz džamiju, učenici su, u pratnji profesora Imamovića, posjetili i banjalučku medresu Ibrahim ef. Maglajlić, gdje su mogli saznati osnovne informacije o ovoj odgojno-obrazovnoj instituciji IZ-a. Direktor medrese Muris ef. Spahić upoznao je učenike naše škole sa kratkim historijatom medrese a ono što ih je posebno fasciniralo jeste opremljenost medrese modernim nastavnim pomagalima (pametna tabla, pametni projektor, laptop i kompletna sportska oprema za svakog učenika i učenicu). Ostatak dana (14:00 – 18:00) učenici su imali slobodu da posjete ostale znamenitosti grada, neki su posjetili tvrđavu Kastel, neki čuveni banjalučki trgovački centar Delta, a neki sportski kompleks Borik (stadion FK Borac).
Ekskurzija je prošla bez ikakvih problema, a učenici Srednje tehničke škole predstavili su se našim domaćinima u najljepšem svjetlu.
Na kraju želim se zahvaliti donatorima koji su podržali ekskurziju: Medžlisu IZ Bugojno, Adnanu Pezi (Sarajevo), Mahiru Delibašiću (vlasniku firme Demfreš doo Buhojno), Kerimu Sinanoviću (Minhen), Denisu Memiću (Manhajm), Dadić-prometu (Bugojno), Asimu Subašiću (Sarajevo), Mehmedu Buljubašiću (CB-COM, Bugojno), dr. Ademu Zalihiću (Sarajevo), Kijadu Haliloviću (Štampa doo Bugojno), Dževadu Mašinoviću (USA), Enki Veliću (Beč).