OBILJEŽAVANJE ZAVRŠETKA PROJEKTA_ “SENZITIVNI I KREATIVNI PROGRAM KOJI UKLJUČUJE MLADE U ELIMINACIJI RODNO ZASNOVANOG NASILJA“

Posted on

Profesori i učenici iz STŠ Bugojno su nedavno postavili sebi jedan cilj, a danas u prostorijama škole su na lijep način i drugima prezentirali načine ostvarenja tog cilja. Pedagogica Alma Brčić te profesorice Meliha Haračić i Alisa Hadžiabdić kao i učenice Bašinac Emina i Brkić Berina su željeli da za mlade osposobe jedan kutak, prijatan prostor za druženje, razgovor i međusobno povjeravanje. Posebnu zaslugu za ostvare ovog cilja svakako ima i Medica Zenica i Nova vizija iz Novog Travnik. Profesori i učenici naše škole su zajedno sa pomenutim organizacijama sudjelovali u projektu „SENZITIVNI I KREATIVNI PREVENTIVNI PROGRAM KOJI UKLJUČUJE MLADE U ELIMINACIJI RODNO ZASNOVANOG NASILJA U BIH.
Nakon trodnevnog seminara u Konjicu ekipa pomenutih profesora i učenika su tokom radionica u školi prenosili svoje znanje kolegama i drugarima. 
Inače, učenici STŠ znaju da je za razvoj zdrave ličnosti pored formalnog obrazovanja bitan i onaj drugi vid, odnosno bitne su vannastavne aktivnosti pa kroz različite školske sekcije mogu iskazati svoja umijeća i talente, a posjećujući različite seminare naučiti kako preuzeti inicijativu, kako uključiti zajednicu i kako napraviti značajnu promjenu. Zato treba ohrabrivati učenike da se uključuju u što većem broju na ovakve vidove edukacije jer se i tu uče predanosti, odgovornosti, solidarnosti, društvenoj osviještenosti, kreativnosti, kritičkom razmišljanju, pregovaranjima, planiranju, znatiželji, entuzijazmu, samopouzdanju i slično. Posebnu zaslugu pri realizaciji projekta pripada i profesorici Tidži Čaušević, profesorima Denisu Manović i Esmiru Ćatić, a svakako i direktoru škole prof. Nahidu Šupić.
O svom učešću na seminaru te održavanjima radionica u školi i izradi projekta nešto više su rekle i učenice 3d, Emina Bašinac i Berina Brkić. 
Za goste iz Medica Zenica, uposlenike i učenike priređen je kraći program, a prema prvim reakcijama učenici su itekako zadovoljni sto im se pružila prilika da učestvuju u projektu i programu, te su posebno zadovoljni rezultatima svog rada odnosno uređenja kutka u kojem se mogu sastajati i razgovarati, pomagati jedni drugima i bit podrška te kutku u kojem će se jednostavno lijepo osjećati.