Panel diskusija u povodu Svjetskog dana borbe protiv nasilja

Posted on

Izvještaj o učešću profesora vjeronauke Semira Imamovića na panel duskusiji u povodu Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
“Žene su pola čovječanstva i rađaju drugu polovicu”
Danas je naš kolega mr. Semir Imamović, profesor vjeronauke u našoj školi, u svojstvu izlagača, učestvovao u panel diskusiji u povodu Svjetskog dana borbe protiv nasilja, a u organizaciji Omladinskog kulturnog centra Bugojno. Profesor Imamović, o temi nasilja nad žemama, govorio je iz pozicije islama. Njegovo izlaganje ticalo se jednog od najvažnijih uzroka nasilja nad ženama, a on se ogleda u stavu da je muškarac superiorniji, vrijedniji i odabraniji od žene kod Uzvišenog Boga, a da žena postoji samo kako bi ispunjavala njegove prohtijeve. Drugi uzrok koji, po Imamoviću, također dovodi do omalovažavanja i nasilja nad ženama mogao bi se detektirati kao pogrešno razumijevanje pozicije muškarca i žene u porodici.
Objasnio je da islam jeste dao pravo i ovlast muškarcu da upravlja i vodi porodicu, ali ne u smislu samovolje, tiranije i tlačenja drugih, nego u smislu odgovornosti i brige. Takvom razumijevanju “vodeće” riječi u porodici, kako kaže Imamović, uči nas Poslanik, alejhis-selam, kroz hadis: “Svi ste vi pastiri i svaki pastir će biti pitan za svoje stado.”
I na kraju, profesor Imamović je naveo četiri kur'anska pogleda koji objašnjavaju muško-ženske relacije, prava i obaveze, i do srži dekonstruišu gornji stav, koji kako je naglasio predstavlja jedan od glavnih izvora nasilja nad ženama.
Prvi pogled: muškarac i žena, tj. njihova djela podjednako su vrijedni kod Allaha, i razlika je samo u ljudskosti i bogobojaznosti.
Drugi pogled: muško i žensko potomstvo, podjednak su dar od Allaha. Štaviše, kako bi u potpunosti otklonio nedoumice u tom smislu, Kur'an je na prvo mjesto stavio darovanje ženske djece.
Treći pogled: Moralni, društveni i vjerski kvalitet muškarca mjeri se, između ostalog, načinom ophođenja prema tom krhkom biću. Poslanik, alejhis-selam, kaže: “Najbolji među vama su oni koji se najljepše ophode prema ženama.”
Četvrti pogled: “One su vaša a vi ste njihova odjeća.” Karakteristike odjeće su: bliskost i blizina, zaštita i toplota.
Na kraju je naglasio da su žene pola čovječanstva, a drugu polovicu rađaju i donose na ovaj svijet. Prema tome, one su cijelo čovječanstvo i nasilje prema njima je nasilje prema čovječanstvu!