Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Posted on

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine je praznik od posebnog značaja za historiju naše zemlje. Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.
Shodno tome, Vijeće ministara Evropske unije je 6. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine. Nažalost, isti dan – 6. aprila 1992. godine, na dan kada je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata, počela je agresija na Bosnu i Hercegovinu.Ogromna cijena, plaćena nevinim ljudskim životima, omogućila je život u nezavisnoj državi Bosni i Hercegovini.
Proglašenje praznika Dana nezavisnosti prvo je uradila Skupština Bosne i Hercegovine, a potvrdilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine 1995. godine i od tada se 1.mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Sloboda koju imamo je stalni podsjetnik da imamo obavezu čuvati svoju domovinu i poštovati je. Učenici i profesori Srednje tehničke škole trudit će se da daju svoj doprinos u izgradnji boljeg i pravedenijeg društva i države.
𝗞𝗼𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝗺𝗼 𝗼𝘃𝘂 𝗽𝗿𝗶𝗹𝗶𝗸𝘂 𝗱𝗮 𝗻𝗮š𝗶𝗺 𝘂č𝗲𝗻𝗶𝗰𝗶𝗺𝗮 𝗶 𝘂𝗽𝗼𝘀𝗹𝗲𝗻𝗶𝗰𝗶𝗺𝗮 𝘁𝗲 𝘀𝘃𝗶𝗺 𝗴𝗿𝗮đ𝗮𝗻𝗶𝗺𝗮 𝗕𝗼𝘀𝗻𝗲 𝗶 𝗛𝗲𝗿𝗰𝗲𝗴𝗼𝘃𝗶𝗻𝗲 č𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗮𝗺𝗼 𝟭. 𝗺𝗮𝗿𝘁 – 𝗗𝗮𝗻 𝗻𝗲𝘇𝗮𝘃𝗶𝘀𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 𝗕𝗼𝘀𝗻𝗲 𝗶 𝗛𝗲𝗿𝗰𝗲𝗴𝗼𝘃𝗶𝗻𝗲.
Kolektiv Srednje tehničke škole Bugojno